Territoris literaris o com les novel·les cobren vida

El programa de divulgació de TVE, Página 2ha dedicat un especial a l’autora d'”Orgull i Prejudici”. El reportatge, conduït per Oscar López, proposa una ruta literària pels espais més significatius de la vida i obra d’Austen, com ara Chatsworth —evocació de Pemberley— o Bath, escenari de “Persuasió” i “Northanger Abbey” i ciutat on va viure l’escriptora. Precisament en aquesta localitat se celebra aquest proper mes de setembre el desè Jane Austen Festival, amb nombroses activitats per a tots els públics que homenatgen l’escriptora anglesa i provoquen un espècie d’orgasme literari entre els més incondicionals. 😉

Especial Jane Austen - Página 2 de TVE

Clica damunt la imatge per veure el reportatge de Página 2.

A destacar del reportatge l’entrevista amb Claire Tomalinbiògrafa d’Austen, en què es posen de relleu dues grans polèmiques: S’assemblava Jane Austen a les seves heroïnes de ficció? Destil·len un subtil feminisme les seves novel·les? Segurament aquestes preguntes mereixin un post a part, que no descarto escriure en breu. Això sí, n’avanço només un apunt: el que és indiscutible d’Austen és que va ser capaç de situar la dona com a protagonista de les històries de ficció, i en primer pla, els seus dilemes, inquietuds i aspiracions.

Si el reportatge televisiu us agrada, us animo a llegir el meu postSeguint les passes d’Elizabeth Bennet‘. No podreu resistir-vos-hi… I és que ambdós continguts parlen de la simbologia literària que adquireixen els territoris.

Situem geogràficament les narracions que admirem i cerquem aquelles referències tangibles que ens apropin íntimament a les pàgines que tant ens han emocionat. És la voluntat de dotar les novel·les d’olor, de tacte, de música. Tots els territoris tenen la seva simbologia literària i la novel·la anglesa sobre la trama matrimonial —llegiu el darrer post del bloc per a més informació— agafa la campanya anglesa i els antics resorts de les classes mitjanes i altes; sense anar més lluny, Bath, per prendre forma en el nostre imaginari.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s